Prostředí 🌱

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) roste podobně jako mateřídouška na slunných stráních a loukách, ale též přímo ve světlých lesích. Častěji se však pěstuje v zahradách. Kvetoucí dobromysl často navštěvují včely a motýli.

Popis 🌸

Dobromysl má vejčité listy s krátkým řapíkem, květenství s růžovými až fialovými květy a čtyřhrannou lodyhu. Stejně jako u mateřídoušky je však důležitá a zdálky patrná její příjemná vůně.

Léčivé vlastnosti ❤️‍🩹

🤧 Při potížích s dýchacími cestami (díky silicím), především proti dráždivému kašli[1]JAHODÁŘ, L.; Farmaceuticky významné semenné rostliny. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2022. ISBN 978-80-246-4952-8.

🍲 Podpora trávení (díky silicím a tříslovinám) a chuti k jídlu (díky hořčinám)

😎 Pro povzbuzení centrálního nervového systému (díky silicím)

✋ Pro zklidnění pokožky

Účinnou látkou je podobně jako u mateřídoušky především silice thymol spolu s dalšími silicemi. Dobromysl má také významné množství tříslovin a hořčin.

Jak ji používali naši předci 🏛️

Dobromysl byla považována za významnou léčivou rostlinu a podobně jako mateřídouška se dávala dětem do postýlek. Sušenou dobromyslí se také vykuřovalo. Jak kouř, tak i častější nálev měly sloužit především proti bolesti uší, krku, rýmě a proti kašli.

Dobromysl byla spolu s třezalkou, pelyňkem, mátou, mateřídouškou a dalšími bylinami součástí devatera slunovratových kvítí.

Zadání přes Křivobjevy 📱

🤔 Druh objevu: Bylina

🍃 List: Srdčitý nebo vejčitý

📙 Jak se to jmenuje? dobromysl obecná

🌍 Prostředí (obvykle): Zahrada nebo Lesostepní pleš nebo Louka květnatá

Objevy se načítají. Prosím čekejte.

Tip

Proč pěstovat bob, proskurník, topolovku, dobromysl a meduňku? Protože kromě zasazení semínek nevyžadují vůbec žádnou péčí a plodí dost. Alespoň u nás v údolí.

Poznámky

Poznámky
1 JAHODÁŘ, L.; Farmaceuticky významné semenné rostliny. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2022. ISBN 978-80-246-4952-8.