Děkuji vám všem, kteří jste během léta přispěli svými objevy. Jelikož jsem toto společné hledání nazval Slunovratové bylinky, zaměřím následující shrnutí výsledků pouze na ně. Společnými silami se nám povedlo od června do poloviny srpna nasbírat 64 objevů bylin! Jak ukazuje následující graf, nejvíce byla zastoupena třezalka tečkovaná následovaná zvonkem broskvolistým. 🤗

Graf zobrazuje 10 nejvíce zadávaných druhů bylin rozdělených podle prostředí, kde byly nalezeny. Je zřejmé, že většina objevů pochází z okrajů lesů a slunných luk, což odpovídá preferencím těchto rostlin. Třezalka tečkovaná si libuje na slunných a sušších stanovištích, zatímco zvonek broskvolistý byl nalezen hlavně ve slunných dubových a suťových lesích, kde světlo proráží koruny stromů a vytváří ideální podmínky pro jeho růst. Tyto informace nám poskytují cenné poznatky o rozšíření a podmínkách, které jednotlivé druhy upřednostňují, a mohou být v budoucnu využity k ochraně těchto druhů i jejich stanovišť.

Byliny dosud zadané za celý rok 2024 si můžete prohlédnout na následující mapě objevů 🗺️:

Objevy se načítají. Prosím čekejte.

Mezi dalšími nálezy si zvláštní pozornost zaslouží vratič chocholičnatý (řimbaba chocholičnatá), jehož výskyt byl zaznamenán především na suchých stanovištích, kde se jeho bílé květy vyjímají na pozadí trav. Dalším často nalezeným druhem byl řebříček obecný, který je typický pro suché louky a okraje cest. Řebříček obecný je známý svou odolností a schopností růst i v náročnějších podmínkách. Jeho bílé květy, které se objevují v létě, byly odjakživa ceněny pro své léčivé účinky, zejména při hojení ran a jako prostředek proti zánětům.

Dalšími nejčastěji zadávanými objevy byly i stromy a keře. Jejich počet vzhledem k prostředí je patrný z následujícího grafu.

Nejvíce objevů za celé sledované období, tedy od začátku června do konce července, bylo zaznamenáno při teplotách kolem 15 °C. To především vypovídá o preferencích vás, kteří jste objevy zadávali. Dá se však vzhledem k pracovním povinnostem očekávat, že většina lidí bude objevy zadávat ráno a večer, kdy je chladněji.

 

Naše společné hledání a záznamy objevených bylin nejsou jen příjemnou zábavou, ale také významným přínosem pro poznání a ochranu naší přírody. Díky vašim záznamům můžeme sledovat, jak se rostliny v naší krajině šíří, jak reagují na změny prostředí a kde jsou jejich populace ohrožené. Tyto informace jsou cenné nejen pro nás, ale i pro vědce, kteří se zabývají ochranou přírody.

Co se týče předpovědí, zatím máme k dispozici jen velmi málo dat. Příští rok by měl být co do počtu kvetoucích bylin podobný.

Na závěr bych chtěl vyzdvihnout i důležitost vzájemného sdílení těchto informací. Každý z nás může přispět k ochraně přírody tím, že se bude podílet na monitoringu a záznamu výskytu nejen ohrožených druhů. Vaše objevy mohou být cenným střípkem do mozaiky poznání naší přírody. Proto vás i nadále vybízím k tomu, abyste pokračovali ve svém úsilí a podíleli se na dalším společném hledání, které plánujeme na podzim.

Věřím, že se nám společnými silami podaří zachovat krásy naší přírody i pro budoucí generace. Děkuji vám za vaši aktivitu a těším se na další objevy, které nám přinesou nové poznatky a inspiraci. ❤️

Děkuji všem!
Přemysl Lúa Černý & Křivobjevy & Křivoklaij ☀️🌸