Jedním z důvodů, proč máme světlou kůži, je její schopnost za slunečního svitu snadněji tvořit vitamín D. Tato její schopnost byla pro naše předky tak důležitá, že převážila nad nevýhodou světlé kůže, tedy snazším spálením a vyšší pravděpodobností rozvoje zhoubných onemocnění. Nicméně i přesto máme téměř všichni v období zimy vitamínu D nedostatek, což je částečně způsobeno tím, že na rozdíl od našich předků celý den pracujeme v uzavřených místnostech, kam se slabé zimní sluneční světlo nedostane. ☀️❄️

Lidé dlouho přemýšleli nad tím, jak vitamín D doplňovat. Rybí tuk, játra nebo houby rostoucí na světle nepatřily k těm potravinám, které by lidé v naší oblasti chtěli nebo spíše mohli pravidelně jíst. Hledali proto potraviny, kde se vitamínu D vyskytovalo větší množství, aby z nich mohli vytvářet doplňky stravy. Všeobecně nejznámějším zdrojem je lanolin, který vylučují ovce mazovými žlázami, aby svou vlnu navoskovaly a zabránily tak jejímu promočení. 🐑

Mnohem zajímavějším zdrojem vitamínu D, který se v nedávné době začal pro výrobu doplňků hojně používat, jsou lišejníky, především dutohlávky. Bylo totiž zjištěno, že v rozmezí od několika po 16 °C tyto lišejníky vytváří velké zásoby vitamínu D, které je možné použít. Jedná se tak shodou okolností o období v roce, kdy my máme vitamínu D nedostatek. Není se nutné spoléhat na vzácné zdroje tohoto vitamínu, kterého les za určitých podmínek, tedy v závislosti na teplotě a ročním období, očividně poskytuje dostatek. 🪸

Jaká tajemství les ještě ukrývá? Těšíte se, jaké objevy nás ještě čekají? 🌳😊